De ce se spune că alcoolul și vârsta înaintată nu se „înteleg” prea bine? Înainte, niciunul dintre noi nu a ratat vreo petrecere și nu avea vreo problemă să bea până dimineața. Cu toate acestea, după 40 de ani, abia dacă punem gura pe alcool și în dimineața următoare ne simțim obosiți.
Nu-ți face griji pentru asta, suntem toți în aceeași situație. Este un lucru normal ca organismul uman să aibă mai multe dificultăți în a face față alcoolului cu fiecare an ce trece. Există mai multe motive. În primul rând, ne dezobișnuim. Comparativ cu perioada tinereții (vârsta lipsită de griji), odată cu trecerea timpului apar tot mai multe îndatoriri și responsabilități, asa că șansele de a merge într-un bar devin mult mai rare. Toleranța noastră față de alcool este, prin urmare, în scădere. Și chiar dacă acesta nu este motivul principal pentru toată lumea, nu putem contesta influența schimbărilor fiziologice din corpul nostru, schimbări care vin cu vârsta înaintată.
Potrivit oamenilor de știință, corpul uman poate face față cel mai bine alcoolului între vârsta de 25 și 29 de ani. Ulterior, capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul scade. Una dintre cauze este încetinirea progresivă a metabolismului organismului, care are, printre altele, efect asupra capacității de a metaboliza alcoolul. Nu e de mirare că este greu pentru organismul nostru să se ocupe de alcool, din moment ce trecerea timpului înseamnă pierderea masei musculare și creșterea masei de grăsime (mușchii conțin aproximativ 75% apă, în timp ce țesutul gras numai 10%). Acest lucru se traduce în felul următor: corpul nostru reține mai puțină apă, apă în care alcoolul este dizolvat.
Nu în ultimul rând, de vină este ficatul nostru, care în mod natural se mărește odată cu vârsta. Cu toate acestea, circulația sanguină în această zonă este în scădere, iar odată cu ea, numărul celulelor hepatice (hepatocite) și al anumitor enzime, de exemplu dehidrogenaze (esențiale în metabolismul alcoolului), este în scădere.
Deci, ce ramâne de facut: să bei sau să nu bei? După cum se poate vedea, există multe motive pentru care alcoolul la vârsta înaintată ar trebui să fie limitat. Nu este vorba numai de schimbările fizice, dar există și riscul de a amesteca alcoolul cu anumite medicamente, amestec ce poate fi periculos. În plus, orice medic va confirma că alcoolul pune presiune asupra inimii, circulației sângelui, ficatului și, de asemenea, afectează memoria. Pe de altă parte, nu trebuie să duci lucurile la extrem, deci nu este neaparată nevoie să recurgi la abstinență completă. Un pahar de vin, într-o companie placută, poate fi o modalitate de relaxare permisă.