HIPERPLAZIA BENIGNĂ DE PROSTATĂ

Hiperplazia prostatică benignă (BPH) sau mărirea benignă a prostatei este cea mai frecvent diagnosticată boală urologică la bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Cauzele sale nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar această afecțiune pare a fi legată de modificările hormonale care susțin creșterea prostatei. Pe măsură ce prostata crește treptat, comprimă uretra și irită vezica urinară, ceea ce poate afecta negativ calitatea urinării.

Ce simptome pot fi legate de HBP?

Prostata mărită poate afecta urinarea în moduri diferite, iar combinația de simptome plus „severitatea” lor poate diferi de la un individ la altul. În plus, nu există o relație directă între dimensiunea prostatei și problemele subiective de urinare.


Simptomele pot fi împărțite în următoarele grupuri pentru o mai buna înțelegere:


Simptomele la urinare (numite evacuări)

-un flux urinar slăbit

-inițiere greoaie a fluxului urinar (este nevoie de mai mult timp pentru a începe micțiunea, este nevoie de -mai multă forță, etc.)

-fluxul de urină intermitent

-fluxul de urină bifurcat sau care împroașcă

-dificultate în a opri actul micțiunii

-senzația de vezică plină chiar și după ce ați terminat de urinat

-picurarea la sfârșitul urinării sau la scurt timp după urinare


Simptomele umplerii vezicii urinare (de colectare)

-necesitatea mai frecventă de a urina decât în trecut

-drumurii dese la toaletă în timpul nopții (cunoscute sub denumirea de nicturie)

-nevoia imperioasă de a urina

-scurgeri involuntare de urină (incontinență).

Susținerea funcțiilor prostatei și tratamentul

Așteptare supravegheată

Dacă sunteți diagnosticat cu mărirea prostatei de natură benignă, dar nu suferiți de probleme supărătoare în timpul urinării, care să vă afecteze calitatea vieții, medicul va recomanda de regulă așa-numita așteptare vigilentă sau supravegheată. Cu alte cuvinte, el explică natura bolii, va sugera opțiuni pentru schimbarea stilului tău de viață menite să reducă simptomele și te va invita la controale regulate la intervale de câteva luni. În acest fel, el va monitoriza starea de sănătate în cursul următoarelor luni (sau chiar ani) și dacă simptomele se vor agrava, va începe tratamentul în timp util. Din momentul în care apar primele simptome, se recomandă consumul de suplimente alimentare pentru a susține funcționarea corectă a prostatei și a tractului urinar.


Medicamente cu prescripție

Atunci când simptomele se înrăutățesc, medicul îți poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală. Cel mai frecvent recomandat grup de medicamente sunt așa-numitele alfa blocante, care ajută la ameliorarea simptomelor prin relaxarea mușchilor netezi ai prostatei și a gâtului vezicii urinare. Acest lucru îmbunătățește fluxul de urină și atenuează senzația de iritație a vezicii urinare.

O altă opțiune sunt așa-numiții inhibitori de 5-alfa-reductază, care nu numai că ajută la ameliorarea simptomelor, dar contribuie și la micșorarea treptată a prostatei. Datorită posibilelor reacții adverse asupra funcției sexuale, tratamentul este de obicei recomandat bărbaților cu simptome mai severe.


Soluția chirurgicală

Numai în caz de complicații grave (de exemplu, obstrucția uretrală), medicul va lua în considerare una dintre soluțiile chirurgicale. Datorită dezvoltării recente în medicină, urologii pot alege, de exemplu, așa-numitele metode minim invazive care prezintă un risc minim de complicații și permit o perioadă mai scurtă de convalescență.

TOATE DREPTURILE REZERVATE DE © PROSTENAL |