EXAMENUL DE PROSTATĂ

Diferitele boli de prostată pot prezenta simptome similare în etape diferite, de aceea medicul efectuează, de obicei, o serie de teste pentru a exclude sau a confirma problemele specifice ale prostatei.


Consultația medicului începe, de obicei, cu un dialog pentru a aduna cât mai multe informații despre toate problemele cu care te confrunți, stilul de viață și despre riscul ereditar. De asemenea, medicul poate solicita să completezi chestionarul IPSS (Scorul Internațional al Simptomelor de Prostată), care îl va ajuta să clarifice mai bine simptomele specifice și frecvența acestora. Poți completa chestionarul AICI și vei obține imediat rezultatul.

Pașii standard de urmat sunt:

-Analiza urinei pentru detectarea unei posibile infecții în tractul urinar sau sânge în urină.

-Test de sânge PSA, în care nivelul crescut de PSA poate indica modificări ale prostatei.

-Examenul de palpare a prostatei prin rect, care permite medicului să evalueze mărimea, forma și consistența.Acest examen este un „coșmar” pentru mulți bărbați, însă ideea lor este, de obicei, mai înspăimântătoare decât examenul în sine. Această examinare rapidă este, de asemenea, o condiție importantă pentru depistarea timpurie a cancerului.


Alte teste pe care le poate efectua urologul sunt:

-Uroflowmetrie – în acest test simplu, un pacient urinează într-un recipient special, care înregistrează electronic fluxul de urină. Acest test arată dacă prostata mărita blochează uretra.

-Examinarea cu ultrasunete a prostatei ajută la măsurarea volumului prostatei și, de asemenea, ajută la detectarea prezenței altor complicații posibile care pot însoți prostata mărită și pot agrava simptomele sau pot influența alegerea celui mai adecvat tratament.

TOATE DREPTURILE REZERVATE DE © PROSTENAL |