ROLUL PROSTATEI ÎN VIAȚA BĂRBATULUI

Funcția principală a prostatei este de a ajuta la protejarea calității spermei și, prin urmare, este esențială pentru fertilitatea masculină.

Cum funcționează de fapt? 

În primul rând, prostata produce lichid prostatic, un fluid suplimentar pentru ejaculare, care protejează sperma, ajutând celulele spermatozoizilor să trăiască mai mult și să fie mai mobile. Acest lichid lăptos reprezintă aproximativ 30% din ejacularea totală (restul este spermă din testicule și lichidul din veziculele seminale).


În al doilea rând, prostata se contractă în timpul ejaculării și împinge fluidul în uretră. Atunci când se contractă, prostata închide deschiderea dintre vezică și uretră, și împinge materialul seminal cu putere. De aceea, este imposibil să urinați și să ejaculați în același timp.

Cum funcționează de fapt? 

Antigenul specific prostatic (PSA) este una dintre enzimele conținute în lichidul prostatic. După ejaculare, PSA ajută sperma să călătorească mai ușor, făcând sperma mai lichidă. Oamenii de știință au descoperit că nivelul de PSA este crescut atunci când apar modificări patologice în prostată. Deoarece PSA este ușor de detectat în sânge, acesta joacă un rol important în determinarea hiperplaziei benigne de prostată sau a cancerului de prostată.

TOATE DREPTURILE REZERVATE DE © PROSTENAL |