Și nu e de mirare, considerând că este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tumori maligne la bărbați. În plus, detectarea cancerului de prostată în stadiile sale incipiente nu este deloc ușoară, deoarece nu apar semne evidente. Cancerul de prostată este, de obicei, o boală înșelătoare care avansează treptat, iar simptomele apar doar atunci când ajunge într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, este foarte important să avem un diagnostic al bolii cât mai devreme posibil – astfel șansele ca tratamentul să fie un succes cresc exponențial. Dar cum poți să te asiguri că nu subestimezi sau neglijezi niciun simptom? Avem o veste bună: nu este deloc dificil, important este doar să mergi la vizitele medicale periodice.
Vizitele la medic nu reprezintă pentru nimeni o plăcere, mai ales dacă este vorba de o problemă atât de intimă precum prostata. Pe de altă parte, perspectiva de a-ți petrece vârsta a treia în liniște, fără să îți faci griji pentru sănătatea ta, merită sacrificiul. Regula generală spune că – odată ce ai trecut de 50 de ani, consultă medicul de familie sau urologul, pentru o examinare preventivă, o dată pe an.
Examenul de prostată include, de asemenea, un test de sânge pentru nivelurile antigenului specific prostatic (PSA). PSA este o proteină produsă de celulele glandulare prostatice. Ele secretă un lichid care face parte din ejaculare, însă o mică cantitate va intra în același timp și în sânge. Testul de sânge este, prin urmare, capabil să-l detecteze, iar un nivel crescut reprezintă un semnal pentru medic că prostata trebuie să fie examinată în detaliu. Testul PSA, o metodă relativ nouă, este de obicei, combinat cu tradiționala examinare rectală prin care se face palparea prostatei (oferă informații utile despre evoluția și mărimea actuală a prostatei). Dacă medicul observă anomalii patologice, va recomanda examinări ulterioare.
„Totul este bine”. Acesta este verdictul pe care fiecare om vrea, în mod firesc, să îl audă. Dacă, totuși, un expert îți pune diagnosticul de cancer de prostată, nu lăsa panica și gândurile sumbre să te copleșească. Afecțiunea este, fără îndoială, serioasă, pe de altă parte vestea bună este că progresează destul de încet, iar calitatea și posibilitățile științei medicale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, astfel încât cancerul de prostată poate fi tratat cu succes. Cu toate acestea, este necesar să fii conștient de faptul că detectarea timpurie ajută foarte mult. Prin urmare, nu subestima prevenția și dacă ești în vârstă de peste 50 de ani, participă la controale regulate. Iar dacă boala a fost diagnosticată la oricare dintre rudele tale, începe vizitele medicale la 40 de ani. Mai ales pentru cancerul de prostată, este în mod special adevărat faptul că soarta îi avantajează pe cei pregătiți.