Exercițiile fizice reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a lupta împotriva prostatei mărite, rezultat al așa-numitei hiperplazii prostatice benigne (BPH). Chiar și un antrenament scurt, dar regulat, în mod ideal în fiecare zi, ne poate ajuta să ne menținem în plină formă și să ne păstrăm greutatea optimă, deoarece obezitatea este, de asemenea, parțial responsabilă pentru bolile asociate prostatei.
Ce poți face? Încearcă să introduci în activitatea zilnică plimbări scurte, jogging, tenis sau antrenamente de sărit coarda. Acestea sunt, de fapt, cele mai eficiente exerciții fizice care ajută prostata. Combină în mod ideal aceste antrenamente aerobice cu exerciții de rezistență, cum ar fi exerciții de înot sau de fitness (abdomene, flotări, exerciții de ridicare gantere sau greutăți). Nu trebuie să renunți nici la ciclism. Cu toate acestea, folosește pantaloni scurți de ciclism căptușiti și o șa specială cu gaură, pentru a evita presiunea asupra prostatei. Evită, de asemenea, activitățile sportive în aer liber în condiții foarte reci, pentru a preveni o răceală.
În literatura referitoare la prevenirea problemelor de prostată, vei întâlni cu siguranță un doctor austriac numit Kegel, autor de exerciții pentru întărirea musculaturii pelviene, adică a mușchilor localizați între simfisis pubian și sacrum.
Important: Deși exercițiile fizice se dovedesc a fi foarte eficiente, nu sunt chiar pentru toată lumea. Bărbații care suferă, de exemplu, de prostatită cronică sau de sindromul durerii pelvine cronice – boli în care musculatura pelvină trebuie să fie relaxată, ar trebui să le evite. Cei care primesc însă recomandări pentru exercițiul lui Kegel de la medic se pot bucura de o varietate de beneficii. Exercițiul este foarte ușor și se poate face practic oriunde, fără ca cineva să observe și, în plus, nu te va costa nimic. Pur și simplu se bazează pe contracțiile repetate ale mușchilor pelvieni. Îmbunătățirea vizată a acestei părți a corpului masculin nu numai că ajută în mod eficient la controlul fluxului de urină, dar se dovedește a îmbunătăți funcția sexuală, fără a menționa efectul său pozitiv asupra încrederii în sine.
Un alt exercițiu cu beneficii pentru podeaua pelviană este yoga, care se bazează pe mișcări simple. Hatha Yoga, de exemplu, ajută în timpul inflamației prostatei printr-o serie de exerciții care pot relaxa miraculos organele pelvine și pot îmbunătăți circulația sângelui. Terapia yoga hormonală pentru bărbați este un set dinamic de exerciții care activează glandele specifice, în special testiculele, suprarenalele, glanda tiroidă și hipofiza.
Dacă vrei să faci maximum pentru sănătatea prostatei, nu poți să o faci fără exerciții fizice. Chiar dacă începutul va însemna că trebuie sa te lupți puțin cu reticența și să duci munca de auto-convingere, rezultatul va merita. Fă exerciții regulat, bea o mulțime de lichide, mănâncă sănătos și, mai presus de toate, păstrează o atitudine pozitivă față de viață. Vei vedea că astfel vei fi mereu în plină formă!