De-a lungul timpului, multe generații de bărbați au fost încurajați să nu vorbească despre problemele cu care se confruntă, deoarece acest lucru ar putea exprima slăbiciune sau vulnerabilitate. Din păcate, unul dintre efectele acestei abordări se răsfrânge și asupra atitudinii pe care mulți bărbați o au când vine vorba despre problemele de sănătate, mai ales acelea care țin de prostată. Tocmai de aceea, având în vedere că un bărbat din opt este diagnosticat cu cancer la prostată de-a lungul vieții (https://www.cancer.org/), este nevoie să vorbim deschis despre afecțiunile prostatei.
Află mai departe care sunt simptomele afecțiunilor prostatei și ce trebuie să faci dacă organismul tău îți dă aceste semnale!
Afecțiuni ale prostatei
Prostata este o glandă situată sub vezica urinară și în fața rectului. Ea secretă o parte din lichidul seminal, dar și substanțe antibacteriene ce oferă protecție împotriva infecțiilor urinare. Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, prostata crește, iar în unele cazuri acest lucru poate duce la apariția anumitor afecțiuni. Iată câteva exemple:
- Hiperplazie benignă de prostată– este o afecțiune ce apare în mod frecvent la bărbații de vârstă înaintată și se manifestă prin mărirea prostatei. De regulă, tratamentul recomandat include:
- Medicamente recomandate de medicul specialist
- Intervenția chirurgicală, în cazul în care tratamentul nu funcționează
- Alte tratamente precum radioterapie sau tratament cu laser sunt utilizate în cazul problemelor urinare cauzate de hiperplazia benignă de prostată
- Prostatită acută bacteriană – apare de obicei brusc, în urma unei infecții bacteriene. E important să te adresezi medicului dacă ai simptome precum febră, frisoane sau durere. De obicei, tratamentul medicamentos recomandat de specialist constă în antibiotice.
- Prostatită cronică bacteriană – este o infecție recurentă, care apare destul de rar și poate fi dificil de tratat. Medicul specialist recomandă de regulă antibiotice în cazul acestei afecțiuni.
- Prostatita cronică sau sindromuldurerii cronicepelvine este o afecțiune ce apare frecvent și care se manifestă prin durere la nivelul părții inferioare a spatelui sau în zona inghinală. Tratamentul poate include o combinație de medicamente, intervenții chirurgicale sau schimbări ale stilului de viață.
Pentru funcționarea corespunzătoare a prostatei și normalizarea fluxului de urină, recomandarea noastră este Prostenal Control.
Simptome afecțiuni prostată
Semnalele pe care le transmite organismul în momentul în care există o problemă la nivelul prostatei sunt:
- Jetul urinar este slab și golirea vezicii urinare durează mai mult decât de obicei
- Senzația că vezica urinară nu s-a golit complet
- Treziri nocturne din cauza nevoii de a urina
- Nevoie frecventă de a urina
Simptomele încep să apară treptat, pe parcursul câtorva luni sau chiar ani. Dacă și tu te confrunți cu aceste simptome, este important să vorbești cu medicul specialist despre ele, iar acesta îți va propune un plan de tratament.
De ce e important screening-ul cancerului de prostată
Un bărbat din opt este diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieții, arată https://www.cancer.org/. Aproximativ șase din zece cazuri sunt diagnosticate la bărbați de peste 65 de ani. Deși este o afecțiune gravă, majoritatea celor diagnosticați cu această boală supraviețuiesc, în cazul în care boala este identificată din timp, arată aceeași sursă.
De aceea, screening-urile regulate sunt deosebit de importante pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Prin intermediul lor pot fi identificate tumorile în stadiile incipiente și astfel se poate urma tratamentul recomandat de medic.